Piece wsadowe termoolejowe

Opis

Piece wsadowe przystosowane są do intensywnej eksploatacji. Technologia produkcji oraz najwyższej jakości materiały zapewniają ich długoletnią żywotność. Konstrukcja zapewnia równomierny rozkład temperatury na półce, ponieważ olej (nośnik ciepła) nieustannie jest tłoczony przez pompę. Piece termoolejowe wyposażone są w nowoczesny system sterujący oparty na bazie komputera, który nieustannie nadzoruje prawidłową pracę urządzenia.

 

Powierzchnia grzejna

Powierzchnia grzejna kotła składa się z odpornych na podwyższone temperatury rur, które są uporządkowane w dwie cylindryczne spirale. Wiązka rur jest tak ułożona, że przy minimalnym obciążeniu powierzchni grzejnej można osiągnąć optymalne warunki spalania. Piece piekarnicze wsadowe w każdym modelu posiadają w standardzie dodatkową wytwornicę pary do komory garowniczej.

 

Podwójny obieg niesie za sobą same zalety – system MONO-DUO

Pokładowe piece do produkcji wsadowej można zbudować na zasadzie systemu podwójnego obiegu – DUO. To znaczy, że w takim piecu można zamontować 2 niezależne systemy paneli grzewczych, które będą niezależnie od siebie podgrzewały poszczególne pokłady pieca. Piec sześciokomorowy można podzielić na dwa segmenty, po 3 pokłady. Takie rozwiązanie umożliwia jednoczesny wypiek w dwóch różnych temperaturach, których różnica może wynosić nawet 100°C. Dodatkowo piece piekarnicze wsadowe mogą pracować z wyłączeniem górnego segmentu, co finalnie przekłada się na dodatkowe oszczędności energii.

W trybie MONO zadana temperatura jest jednakowa dla wszystkich komór. Stosowany jest on wówczas, gdy zachodzi potrzeba wypieków tego samego asortymentu wg tej samej receptury.

 

Szybkie rozgrzewanie pieca i wolne studzenie

Systemy termoolejowe produkowane przez firmę IBIS charakteryzują się szybkim czasem gotowości do pracy. Z badań przeprowadzonych na piecach zainstalowanych w piekarniach stwierdziliśmy, że czas rozgrzewania od temp. 250C do 2500C pieca 27 m2 odbyło się w czasie nieprzekraczającym 23 min.

Zalety specjalnego oleju termalnego pozwalają na akumulację dużej ilości energii, która wykorzystywana jest do wypieku. Ta cecha wpływa również na to, że piec termoolejowy po zakończonym wypieku bardzo powoli traci swą temperaturę. Spadek temperatury na wyłączonym piecu wynosi <100C na godzinę postoju. Dopiero 10-cio godzinny postój pieca powoduje spadek <1000C.

maksymalna powierzchnia wypiekowa na minimalnej powierzchni zakładu

niskie zużycie gazu, oleju bądź pelletu dzięki wysokiej akumulacji ciepła i szybkiemu nagrzewaniu się pieca

najwyższa jakość oraz równomierny wypiek

czytelny i prosty w obsłudze 7 calowy panel sterowania

piece idealne do systemów automatycznego załadunku

bardzo wydajny system zaparowania

 

Model 5.150 6.180 5.220 6.270 7.315 9.400
Moc kW 3,3 3,3 4 4 4 6
Ilość komór wypiekowych szt. 5 6 5 6 7 9
Ilość parownic szt. 6 7 6 7 8 9
Powierzchnia wypiekowa m2 15 18 22 27 31,5 40
Zużycie oleju l/h 3,6 4,3 5,3 6,5 7,5 9,7
Wymiary
Szerokość komory mm 1230 1230 1860 1860 1860 1860
Długość komory mm 2450 2450 2450 2450 2450 2450
Szerokość pieca mm 1630 1630 2300 2300 2300 2300
Długość pieca mm 3000 3000 3000 3000 3000 3000

Zapytaj o produkt