Systemy załadunku i rozładunku

Opis

ATLAS – nowoczesny system załadunku i rozładunku pieców piekarniczych

System załadunku i rozładunku ATLAS i piece termoolejowe IBIS to gwarancja ekonomii wynikającej ze wzrostu produkcji przy zachowaniu najwyższej jakości i równomierności wypieków. Właściciele piekarni rzemieślniczych borykają się z problemami „brakujących rąk do pracy”, koniecznością redukcji kosztów i nieustannym podnoszeniem standardów pracy. Kluczowymi czynnikami pozostają również jakość pieczywa i wydajność produkcji. Odpowiedzią na te wszystkie kwestie ze strony polskiego producenta maszyn i pieców piekarniczych  – firmy IBIS – jest system załadunku i rozładunku ATLAS zaprojektowany na miarę współczesnej piekarni. Należy mieć na uwadze, że automatyzacja piekarni nie oznacza rezygnacji z produkcji rzemieślniczej.


Koniec z dźwiganiem ciężkich aparatów załadowczych i wyładunkiem łopatami

Ręczny załadunek wymaga tężyzny fizycznej. Nieustanne dźwiganie aparatów załadowczych może prowadzić do bólu pleców i innych urazów, będących następstwem przeciążeń układu mięśniowo -szkieletowego. System załadunku i rozładunku ATLAS przejmuje najcięższą pracę fizyczną i jednocześnie odciąża pracowników. Do obsługi zestawu składającego się z dwóch pieców PKT 6.270  o łącznej pow. wypiekowej 54 m2 i systemu ATLAS potrzebny jest tylko jeden operator odpowiedzialny za umieszczenie na czas wózków z bocznymi aparatami załadowczymi w stacji dokującej.


Oszczędność czasu i gwarancja bardzo wysokiej jakości wypieku

Załadunek i rozładunek odbywa się automatycznie oraz trwa bardzo krótko, przy czym jest realizowany z dokładnością co do sekundy. Tylko i wyłącznie piece termoolejowe (ze względu na swoją budowę) dają możliwość wypieku wsad za wsadem przez 24 godziny przy zachowaniu niepowtarzalnej atmosfery pieczenia i równomierności wypieku. Szybkie zasadzanie i rozładowywanie gwarantuje mniejsze wychładzanie się pieców, natomiast przy produkcji ciągłej skrócenie czasu produkcji chleba o nawet 20%.


ATLAS to rozwiązania XXI wieku 

Automatyka firmy Siemens daje gwarancję niezawodności i ciągłości pracy. Mocną stroną systemu IBIS ATLAS są serwonapędy charakteryzujące się niespotykaną wydajnością i niezawodnością w działaniu. Wykorzystuje się je wszędzie tam, gdzie kluczowym elementem są pozycjonowanie, dynamika ruchu i konieczność  precyzyjnego sterowania.


Automatyzacja  załadunku i wyładunku 

Proces ładowania ciasta na aparat załadowczy może przebiegać na kilka sposobów:

▪ ręczne wykładanie ciasta z koszyków garowniczych bezpośrednio na taśmę,

▪ ręczne rozładowywanie bocznych aparatów załadowczych bezpośrednio na taśmę,

▪ automatyczne pobieranie ciasta z aparatów załadowczych na stół pośredni. Wózek z aparatami umieszczany jest w stacji dokującej. Sterowanie piecami i systemem ATLAS odbywa się z poziomu pulpitu operatorskiego (znajdującego się na stacji dokującej)

Dostępne są różne warianty rozładunku pieców:

▪ ręczne zdejmowanie produktów z taśmy i odkładanie na wózki do studzenia,

▪ automatyczny rozładunek produktów na wózki do studzenia,

▪ rozładunek na taśmę transportującą produkty do magazynu. Taśma zakończona jest ślizgiem i obrotowym stołem odbiorczym.


Uniwersalna konstrukcja daje możliwość przystosowania do wszystkich rodzajów pieców.

Możliwość pracy na kilku piecach jednocześnie.

Zwiększenie wydajności produkcyjnej poprzez skrócenie procesu załadunku i rozładunku oraz jednoczesna eliminacja konieczności dźwigania ciężkich aparatów załadowczych.

Dokładny i równoległy załadunek – maksymalne wykorzystanie powierzchni wypiekowej pieca.

Niezawodna i prosta konstrukcja gwarantuje pracę bez przestojów produkcyjnych.

Proste sterowanie oraz zabezpieczenia stanowią podstawę bezpiecznej obsługi.

System załadunku i rozładunku IBIS ATLAS / Loading and unloading thermal oil ovens

Zapytaj o produkt